O nas

O nas

Poznaj historię Starego Młyna

Restauracja Zagroda w Starym Młynie została otwarta w 1998 roku. Dzięki ogromowi pracy oraz osobistemu zaangażowaniu, zrujnowany młyn wodny w krótkim czasie powrócił do życia. Przy pracach renowacyjnych zachowano oryginalną, drewnianą konstrukcję, a także ocalałe atrybuty pracy młynarskiej . Tuż przed wejściem do restauracji wciąż można podziwiać 6 metrowe koło młyńskie. Klimat oraz niepowtarzalność Starego Młyna przypadły do gustu wielu stałym Gościom, którzy niejednokrotnie opisują magię tego miejsca…

Przeczytaj legendę o Starym Młynie

Legenda o młynie

Poczuj klimat naszej sali restauracyjnej

Wnętrze resturacji zostało utrzymane w starym stylu z zachowaniem oryginalnej architektury. Do budowy baru oraz drzwi wejściowych użyto specjalnie sprowadzonych, 100-letnich beczek. Wystrój naszej restauracji zmienia się według zegara pór roku i co sezon zaskakuje naturalnym wdziękiem.


Zasmakuj wyśmienitej kuchni polskiej


W naszej karcie znajduje się kilka niezmiennych pozycji, które przyciągają stałych Gości. To takie dania, których nie można znaleźć nigdzie indziej, a wśród nich polędwica wieprzowa w pikantnym sosie „Zemsta młynarza” czy karp „Poezja” podawany w podgrzewanej brytfance. Świeże ryby to nasza specjalność! Po spróbowaniu u nas pstrąga czy karpia odkryjecie Państwo ich smak na nowo. Jednocześnie dbamy, aby nasze menu zmieniało się wraz z wytycznymi matki natury. Szef kuchni wciąż zaskakuje nowymi potrawami, aby sprostać Państwa oczekiwaniom.

Zaznaj uroku imprez plenerowych

W dziedzińcu dawnego młyna lub na pobliskiej, malowniczej łące, oferujemy obsługę grup wycieczkowych, organizację imprez firmowych oraz zabaw z muzyką i tańcami. W czasie letnich wieczorów serwujemy na świeżym powietrzu swojskie przysmaki z grilla i naturalnej wędzarni. Gdy dopisuje zimowa aura, urządzamy kuligi z poczęstunkiem przy ognisku. Funkcjonująca przy Zagrodzie stajnia zaprzęgowa „Fiakier” proponuje także przejażdżki bryczką.


Skosztuj naturalnie pieczonego prosiaka

Wśród naszej oferty specjalne miejsce zajmuje pieczony prosiak. Przygotowany przez naszego szefa kuchni, pieczony jest w tradycyjnych piecach opalanych węglem drzewnym. Dzięki takiemu podejściu smakuje on naturalnie i wyjątkowo. Preludium do wrażeń smakowych stanowi widowiskowy sposób jego podania.